Sociálna poisťovňa predĺži 31. januára otváracie hodiny do 19.00 h

24.01.2013 Bratislava

Bratislava 24. januára (TASR) - Vzhľadom na vysoký počet vystupujúcich sporiteľov z II. dôchodkového piliera Sociálna poisťovňa predlžuje vo svojich pobočkách na celom Slovensku otváracie hodiny vo štvrtok 31. januára do 19.00 h.

Vystupujúcich sporiteľov je k dnešnému dňu 37.310 a suma, ktorú za týchto poistencov požaduje Sociálna poisťovňa od dôchodkových správcovských spoločností vrátiť, je 118.684.775 eur. K dnešnému dňu, naopak, vstúpilo do II. dôchodkového piliera 9239 poistencov.

Sociálna poisťovňa pripomína, že ak chce niekto vystúpiť z II. dôchodkového piliera, musí jej do 31. januára 2013 doručiť podpísané tlačivo Oznámenie fyzickej osoby, ktorá je k 1. septembru 2012 sporiteľom a ktorého obsahom je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Nestačí tlačivo v tento deň poslať poštou, musí byť v Sociálnej poisťovni najneskôr 31.1.2013 doručené. Podpis občana netreba overovať u notára či na matrike. Tlačivo je dostupné na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk, ako aj vo všetkých pobočkách.

Sociálna poisťovňa pri výpočte dôchodku klientov, ktorí vystúpia z II. piliera, bude v budúcnosti pozerať tak, ako keby v II. pilieri vôbec neboli. Upozorňuje tiež klientov, že ak im bude vychádzať v prípade kombinovaného dôchodku z I. aj II. piliera nižší dôchodok, ako keby ho mali vypočítaný iba z I. piliera, podľa platnej legislatívy im dôchodok nemôže byť dodatočne dorovnaný.

Naopak, vstup do II. piliera sporiteľ Sociálnej poisťovni neoznamuje, stačí, ak s niektorou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou uzatvorí zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení, tiež v termíne do 31. januára 2013. Vstup klienta do II. piliera oznamuje Sociálnej poisťovni DSS.

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.
 

Vyberte región